Ambrose Parry

Foto: Presse

Ambrose Parry er pseudonym for den prisvindende krimiforfatter til over 20 bøger, Chris Brookmyre, og Marisa Haetzman, forsker i anæstesi. Brookmyre og Haetzman er gift med hinanden og bor i Glasgow.

Al kødets gang

Haetzmans kandidatafhandling blotlagde materiale, som Parrys debutroman, Al kødets gang, bygger på. Romanen, som er en historisk krimi, er den første i serien om Will Raven og Sarah Fisher og den foregår i Edinburgh i 1847. Den delte by er en stinkende smeltedigel, der på en gang er præget af vold og fattigdom, rigdom og lægevidenskabelige fremskridt.

I Edinburghs Old Town dør en række unge kvinder på samme smertefulde måde. I byens New Town begynder Will Raven, der er medicinstuderende, på sin læreplads hos den anerkendte professor i fødselshjælp James Young Simpson. Raven flytter ind i sin mentors hjem, der er samlingssted for kollegaer, og som danner rammen om dristige medicinske eksperimenter, særligt inden for anæstesi.

Her møder Will Raven Sarah Fisher, en atypisk tjenestepiger, der ikke ligger under for nogen, og som suger til sig af den viden, hun møder i sin dagligdag. De to bryder sig ikke synderligt om hinanden, men de har begge deres grunde til at involvere sig i de mistænkelige dødsfald blandt kvinderne.

Dødskunsten

I 2020 udkom den danske oversættelse af efterfølgeren med titlen Dødskunsten. I fortællingen dykker vi igen ned i det historiske Edinburgh anno 1849. På trods af lægevidenskabelige fremskridt dør snesevis af patienter af uforklarlige årsager og inden længe går der rygter om, at den ellers ærværdige fødselslæge, James Young Simpson, er indblandet i dødsfaldene.

Simpsons protége, Will Raven, der har sine egne indre dæmoner at slås med, slår sig sammen med tjenestepigen, Sarah Fisher, og begiver sig ud i Edinburghs beskidte og farlige gader for at rense mentorens navn. Men snart opdager de, at den sande årsag til dødsfaldene kun er forblevet skjult, fordi den er så utænkelig!

Bibliografi

  • Al kødets gang (2018)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.