A.S. Byatt

A.S. Byatt

Dame Antonia Susan Duffy, kendt som A.S. Byatt, er født i England i 1936. Byatt er kendt som både litteraturteoretiker og som postmoderne forfatter. Hendes Yorkshire-kvartet, påbegyndt i 1978, har gjort hende kendt over store dele af verden.

Besættelse

Byatt skrev i 1990 romanen Possesion: A Romance, oversat til dansk som Besættelse: En romance, er en intellektuel, litterær thriller, der begejstrede publikum såvel som kritikere. Romanen vandt den presrigefyldte Man Booker Prize, og den blev en bestseller i mange lande.

Romanenens rammefortælling handler om den noget mislykkede og mistrøstige litteraturforsker Roland Michell, der forsker i den afdøde viktorianske digter, Randolph Henry Ash. Roland befinder sig i et dødvande såvel karrieremæssigt som privat, da han ved et tilfælde finder nogle hidtil ukendte breve fra Ash til en uidentificeret kvinde. Det lykkes ham at identificere hende som Christabel LaMotte, og brevene giver ham – sammen med LaMotte-forskeren Maud Bailey – et nyt mål i livet. Romanens midterdel består af brevvekslingen mellem de to viktorianske digtere samt af en dagbog, skrevet af LaMottes veninde, der er vidne til romancen.

Besættelse kombinerer detektivromanen, brevromanen og den historiske roman – og bruger også træk fra dokumentarromanen. I det dramatiske klimaks, hvor romanens skurke bryder Ashs gravfred, sender Byatt en hilsen til en af de store engelske krimidronninger, Margery Allingham, og scenen er da også skrevet i en humoristisk tone, som Allingham-læsere vil kunne genkende.

Også i andre af Byatts romaner benytter forfatteren sig af en form for kriminalgåder eller -plots som drivkraft for det litterære projekt. Det gælder f.eks. i romanen Korte liv.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.